Meet-me unlocked

In ziua de astazi, majoritatea companiilor care doresc un sistem nou de telefonie interna vor alege o solutie VoIP. O astfel de solutie ofera flexibilitate crescuta si o usurinta in a implementa functii din ce in ce mai complexe.

Preluata de la centralele digitale clasice, conferinta audio este o functie foarte populara in afara tarii, insa si la noi incepe sa fie din ce in ce mai utilizata. In VoIP, functia este implementata relativ usor, deoarece apelurile deja au fost transformate in fluxuri de date pe care centralele VoIP le pot procesa nativ.

Cisco ofera posibilitatea de a crea audio conferinte atat pe Unified Call Manager, cat si pe varianta acestuia rulata pe un router – Call Manager Express. In ambele implementari este necesar ca unul dintre utilizatori sa initieze o conferinta audio la o anumita extensie, predefinita. Odata initiata, conferinta accepta orice alt utilizator care pur si simplu formeaza extensia conferintei.

Desi sistemul pare a fi perfect, problema este data de faptul ca initiatorul trebuie sa fie un utilizator inregistrat in Call Manager. Bine, pare a fi normal, nu? Insa in multe cazuri, lucrurile stau putin diferit. Pe langa utilizatorii care au telefoane Cisco, in sistem mai vin si apeluri externe. Acestea pot veni din telefonia clasica (PSTN) sau dintr-o centrala digitala clasica conectata printr-un trunchi SIP la Call Manager. Acesti utilizatori se bazeaza pe un initiator din Call Manager pentru a folosi  conferinta.

Odata cu IOS 15, Cisco a rezolvat aceasta problema in Call Manager Express prin functia Meet-Me Unlocked. Ceea ce se ofera este o extensie, sau un set de extensii de conferinta gata initializate. Orice utilizator trebuie doar sa apeleze acest numar si va fi introdus direct in conferinta.

Configuratia extensiilor de conferinta este una destul de simpla. Se porneste  de la o estensie clasica de conferinta, insa va fi folosit cuvantul cheie unlocked.

ephone-dn  101  octo-line
 name Conference
 number 201
 conference meetme unlocked

O astfel de extensie va suporta un maxim de 8 participanti. Pentru a mari numarul acestora, se pot folosi mai multe ephone-dn-uri cu acelasi numar, in care vom folosi comanda no huntstop care ii da dreptul routerului sa continue cautarea unui numar de telefon in dial-peer-uri, chiar daca a fost gasit un match.

Comanda preference ne va dicta ordinea in care vor fi alese dn-urile cu acelasi numar. Va fi preferat dn-ul cu preferinta mai mica in detrimentul celui cu preferinta mai mare.

ephone-dn  101  octo-line
 name Conference
 number 201
 conference meetme unlocked
 preference 1
 no huntstop

ephone-dn  102  octo-line
 name Conference
 number 201
 conference meetme unlocked
 preference 2
 no huntstop

ephone-dn  103  octo-line
 name Conference
 number 201
 conference meetme unlocked
 preference 3
 no huntstop